Veelgestelde vragen

Wat is een ondertoezichtstelling?
Een ondertoezichtstelling is een maatregel van de overheid om kinderen te bescherming in hun ontwikkeling. De maatregel heeft als doel ouders te ondersteunen en begeleiden bij het opvoeden van hun kind(eren).

De kinderrechter zal bij de (eerste) zitting van het verzoek om uw kind(eren) onder toezicht te stellen een gezinsvoogd aanwijzen die de ondertoezichtstelling gaat uitvoeren.

Onze advocaten zijn zeer ervaren om bij de kinderrechter uw standpunt duidelijk te maken.
Hoe lang duurt een ondertoezichtstelling?
Een ondertoezichtstelling duurt 6 tot maximaal 12 maanden. De maatregel kan (telkens) voor een periode van maximaal één jaar worden verlengd.

Een ondertoezichtstelling kan ook voorlopige worden uitgesproken. Als de Raad voor de Kinderbescherming vindt dat er een acuut en dringend gevaar is, waardoor een ‘normaal’ verzoek niet kan worden afgewacht, dan kan voor een periode van drie maanden een voorlopige ondertoezichtstelling worden uitgesproken. Binnen deze drie maanden moet duidelijk worden of een ‘normale’ ondertoezichtstelling wordt aangevraagd.

Onze advocaten kunnen u helpen om bij de kinderrechter uw kant van het verhaal goed te vertellen.

Ik ben het niet eens met een ondertoezichtstelling. Wat moet ik doen?
U kunt bij de kinderrechter mondeling of schriftelijk reageren, voorafgaand aan het eerste verzoek, en bij ieder verzoek tot verlenging van de maatregel.

Onze advocaten kunnen u helpen bij het duidelijk naar voren brengen van uw verweer. Zij gaan tot het uiterste om uw standpunt op een goede manier duidelijk te maken en helpen u bij het verwoorden van uw standpunt.
Waar komt mijn kind terecht?
Uw kind kan worden geplaatst in:

-een pleeggezin;
-een gezinshuis;
-een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder (waaronder gesloten jeugdhulp);
-een andere voorziening, zoals bijvoorbeeld een voorziening voor kamertraining of begeleid wonen.
Wat is een gesloten uithuisplaatsing?
Als de kinderrechter van oordeel is dat een er grote problemen zijn rondom de veiligheid van uw kind, dan kan de rechter op verzoek van de gemeente uw kind uithuisplaatsen in een gesloten instelling voor jeugdhulp. De kinderrechter kan dit besluiten als dat nodig is vanwege ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen.
Wanneer wordt een ondertoezichtstelling uitgesproken?
De ontwikkeling van uw kind(eren) kan door problemen in gevaar komen. Als het niet lukt om met vrijwillige hulp deze problemen op te lossen dan de Raad voor de Kinderbescherming de kinderrechter vragen uw kind(eren) onder toezicht te stellen.

Als de kinderrechter van oordeel is dat de belangen van het kind ernstig worden bedreigt, dan kan hij of zij een ondertoezichtstelling uitspreken.

Artikel 1:255 (van het Burgerlijk Wetboek) noemt de volgende voorwaarden voor een ondertoezichtstelling:

1. een kind groeit zodanig op dat hij/zij in zijn/haar ontwikkeling ernstig wordt bedreigd;
2. de ouders accepteren de zorg die nodig is om die bedreiging op te heffen niet (voldoende);
3. verwacht wordt dat de ouders binnen een voor het kind aanvaardbare termijn hun opvoedingsverantwoordelijkheid alleen weer kunnen dragen.
Wat doet een gezinsvoogd?
Een gezinsvoogd wordt ook wel jeugdbeschermer genoemd. Een gezinsvoogd heeft als taak om met de ouders en kind(eren) te werken aan de doelen van de ondertoezichtstelling.

Ouders zijn verplicht om aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen.

De gezinsvoogd kan ouders schriftelijk aanwijzingen geven iets te doen of iets niet te doen. Onze advocaten kunnen u adviseren over verweer voeren tegen deze aanwijzing(en).

Zie ook schriftelijke aanwijzing.
Wanneer wordt een uithuisplaatsing uitgesproken?
In de meeste gevallen blijft uw kind tijdens de ondertoezichtstelling gewoon thuis wonen. Als thuis wonen niet veilig is voor uw kind, kan de kinderrechter besluiten om uw kind uit huis te plaatsen. Uw kind gaat dan tijdelijk ergens anders wonen.
Wie kunnen om een uithuisplaatsing vragen?
De Raad voor de Kinderbescherming
De gezinsvoogd (Gecertificeerde Instelling
Het Openbaar Ministerie
Hoelang duurt een uithuisplaatsing?
Een uithuisplaatsing duurt maximaal één jaar.
Wij werken uitsluitend met advocaten die aangesloten zijn bij www.advocatenorde.nl